Zotero is een plug-in voor Firefox en een hulpmiddel voor onderzoekers om op eenvoudige wijze informatie over bronnen van artikelen te verzamelen, te organiseren en eventueel te delen met anderen. Erg handig is ook dat je geautomatiseerd bronnenlijsten kunt maken die dan opgenomen kunnen worden in verslagen, rapporten en publicaties.

Voorbeelden van broninformatie zijn literatuurverwijzingen, maar ook complete teksten, webpagina's, afbeeldingen en andere objecten. De basismogelijkheden van Zotero zijn vergelijkbaar met een programma als EndNote: het opslaan en organiseren van broninformatie en het exporteren van deze informatie naar tekstverwerkingprogramma's zoals MS Word en Open Office.

De bronnen worden opgeslagen in een zogenaamde bibliotheek die zich op de lokale computer bevindt. Je hebt daardoor altijd toegang tot alle door Zotero opgeslagen broninformatie, ook als je geen internetverbinding hebt. Door een account (gratis) aan te vragen bij Zotero kan deze bibliotheek ook op een server bij Zotero geplaatst worden en wordt de inhoud van de bibliotheken voortdurend gesynchroniseerd. Installeer je Zotero op meerdere computers dan heb je op al deze computers steeds dezelfde bibliotheek beschikbaar voor je researchprojecten.

In deze handleiding wordt de installatie en het gebruik uitgelegd. De handleiding wordt op dit moment in twee formaten (ePub en PDF) aangeboden, maar is desgewenst ook in andere formaten leverbaar.

Download Zotero handleiding

Digitale studieboeken

Alle studieboeken zijn ook in het ePub formaat leverbaar en kunnen dan op een tablet (iPad, Samsung) gelezen worden. Dit heeft een paar voordelen boven een gedrukt exemplaar. Zo zijn de afbeeldingen scherper en kunnen ook uitvergroot worden. En de gebruiker kan, afhankelijk van het apparaat, zelf het lettertype en lettergrootte wijzigen.

Waarom Softwijs studieboeken?

  • Taak geori├źnteerde leerstof
  • Minimalistische aanpak
  • Veel opgaven
  • Filtering op moeilijkheidsgraad mogelijk
  • Diverse uitvoerformaten (PDF, ePub, ...)
  • Eigen samenstelling mogelijk

Access studieboek

Zeer geschikt voor het middelbaar- en hoger onderwijs, bedrijfstrainingen en individueel gebruik. Modulair opgezet, taak gericht en rijk aan opgaven. Leverbaar voor Access 2007 en 2010.

Voor verdere info download Brochure en Inhoudsopgave.

Excel studieboek

 Zeer geschikt voor het middelbaar- en hoger onderwijs, bedrijfstrainingen en individueel gebruik. Modulair opgezet, taak gericht en rijk aan opgaven. Leverbaar voor Excel 2007 en 2010.

Voor verdere info download Brochure en Inhoudsopgave.

Gratis boeken

Een aantal uitgaven van Softwijs kunnen gratis gedownload worden:

  • Zotero handleiding (nieuwe versie)
  • Gids grafieksoorten
  • Office 2003 studieboeken
Ga naar boven